19.10.2021

Piecas finanšu kļūdas, ko pieļauj sievietes

 

Gan vīrieši, gan sievietes mēdz izdarīt gudras izvēles. Taču arī kļūdas. Un daļa kļūdu ir vairāk raksturīgas vienam dzimumam, nekā otram. Nevēlamies šeit nevienu diskriminēt, tomēr sieviešu un vīriešu lomas sabiedrībā zināmā mērā atšķiras, attiecīgi atšķiras arī pieeja naudas lietām. Šonedēļ runāsim par sievietēm un viņu misēkļiem naudas lietās. Nākamreiz būs vīriešu kārta.

1. Personīgās finanšu lietas atstāj pēdējā vietā vai nodod kāda cita aprūpei

Sievietēm ir daudz izaicinājumu. Sevis piepildīšana, karjera, mājas, ģimene – dažreiz daži no uzskaitītajiem, citreiz visi kopā. Visā šajā burzmā naudas lietas var tikt aizmirstas vai uzticētas kādam citam. Taču ne rutīnas, ne attiecību, ne ģimenes dzīves dēļ nedrīkst pazaudēt kontroli pār naudas lietām. Un vēl jo vairāk nedrīkst pazaudēt no acīm to vīziju, kā vēlies dzīvot pēc dažiem gadiem. Tas mūs aizved pie nākamās kļūdas.

2. Sievietes bieži neuzdrošinās paprasīt taisnīgu vai lielāku samaksu

Vai esi kādreiz bijusi darba intervijā un paprasījusi tieši tik lielu algu, lai tikai dabūtu šo darbu, kaut ne par taisnīgu samaksu? Vai varbūt tu gaidi, kad tevi paaugstinās amatā, nevis paprasi lielāku samaksu jau tagad? Ja jā, tad pavērtē kritiski savu līdzšinējo karjeras ceļu. Varbūt tomēr kaut ko vajadzētu mainīt?

3. Neriskē investēt

Naudas krāšana ir drošs, taču lēns process, kas nav svešs nevienam no dzimumiem. Uzkrājumi palīdz tikt gala ar neparedzamām situācijām, taču, ja raugās ilgākā perspektīvā, tad tie dzīves kvalitāti būtiski neuzlabo. Kas attiecas uz investīcijām, šeit sievietes ir daudz piesardzīgākas nekā vīrieši. Iesakām palasīt literatūru par šo tēmu, jo papildu zināšanas nekad nenāk par sliktu, un kas zina – varbūt atradīsi kādu spēcīgu, stabili augošu uzņēmumu, kurā iesākumā pamēģināt investēt nelielas summas.

4. Iepērkoties sievietes mazina stresu

Šis aspekts laikam nav svešs nevienai sievietei. Neatkarīgi no tā, cik lieli vai mazi ir ienākumi, vismaz reizi katrai ir paslīdējusi kāja. Un tas var izrādīties liels trieciens naudasmakam. Tāpēc grūtos brīžos labāk izvairīties no tirdzniecības centriem un veikaliņiem.

5. Sievietes tērē bērniem vairāk nekā nepieciešams

Vai bieži esi dzirdējusi vīrieti bērnu apģērbu veikalā iesaucoties “Oi, cik foršiņš!”? Diemžēl sievietēm skaistas bērnu drēbītes ir vājā vieta. Ja kāds mīlīgs krekliņš vai rotaļlieta aizkustina sirdi, bet cena ir augstāka, nekā līdzvērtīgām precēm, tad atceries, ka bērni ātri izaugs no šīs mantas. Turklāt galvenokārt bērnus iepriecina kopā pavadīts laiks, nekā skaistas lietiņas.