16.11.2021

Seši naudas likumi

 

20 gadu vecumā tev īsti nebija naudas, 30 gadu vecumā visa nauda, ko nopelnīji, tūlīt arī pazuda kā nebijusi. 40 gadu vecumā daudzi vēlas, lai naudas problēmām beidzot pienāktu gals. Piedāvājam dažus vienkāršus noteikumus, ar kuriem līdz 40 gadu vecumam vajadzētu tikt skaidrībā.

1. Detox kūre bankas kontam

Daudzi ievēro gavēņus attiecībā uz ēšanu vai atsakās no noteiktiem produktiem, lai attīrītu organismu. Taču neviens nav dzirdējis par naudasmaku gavēņiem. Būtība ir tāda – katrā ceturksnī vienu mēnesi naudu tērē tikai obligātajiem izdevumiem. 30 dienas nedrīkst būt nekādu izdevumu par apģērbu, kino, restorānu un tamlīdzīgām lietām. Ja tas šķiet par skarbu, tad var sākt ar tikai vienu mēnesi gadā. Pozitīvais blakusefekts: ietaupīsi naudu, kā arī gūsi labu priekšstatu par to, cik daudz tu patiesībā tērē niekiem.

2. Trīs mēnešu izdzīvošanas plāns

Finanšu speciālistiem gan ir dažāds viedoklis par to, cik mēnešu ienākumiem atbilstošs ietaupījums būtu pietiekams, lai varētu pārlaist nebaltas dienas. Taču varētu būt runa par trīs līdz sešu mēnešu ilgu laika periodu. TF bankas ieteikums ir uzkrāt sev rezervi vismaz trīs mēnešalgu apjomā, ar ko būtu iespējams segt obligātos izdevumus, ja gadītos palikt bez ienākumiem.

3. Gatavošanās pensijas vecumam

Vairums cilvēku nemaz īsti nespēj iztēloties, kā ir dzīvot no pensijas, bet ir skaidrs, ka pensijas apjoms būs stipri zem tā, ko cilvēks būtu “pelnījis”. Patiesībā, aizejot pensijā, ienākumu kritums ir ļoti jūtams, neraugoties uz veiktajām iemaksām otrā vai trešā līmeņa pensiju fondos. Atrodi kādu speciālistu un palūdz, lai tev izskaidro, kādas ir iespējas palielināt ienākumus, ieguldot fondos vai investējot akcijās. Izpēti arī, kādas ir iespējas pelnīt tā sauktos pasīvos ienākumus. Ir dažādi varianti, atbilstoši katra vēlmēm un paradumiem.

4. Gūsti pārskatu

Laiki ir mainījušies, tāpēc šobrīd, kad mēs izmantojam internetbanku, kredītkartes un dažādas maksāšanas aplikācijas, var ātri vien zaudēt pārskatu par savas naudas stāvokli. Katru mēnesi velti pāris stundu laika un sastādi mēneša budžetu. Nav nepieciešams taisīt lielu Excel tabulu, pietiks, ja izdalīsi kategorijas: izdevumi par mājokli, pārtika, transports, izklaides. Labajā pusē raksti visas izdevumu pozīcijas, kreisajā pusē – ienākumus. Raugies, lai vienmēr ienākumi būtu lielāki par izdevumiem.

5. Tiec vaļā no parādiem

Vairums 30-gadnieku ņem aizdevumus – vai nu no bankas, vai paziņām. Ja tev vēl nav izdevies parādu atdot, ar kritisku aci izpēti līguma noteikumus. Aizdevumu procenti šobrīd ir ļoti zemi, tāpēc ir vērts apjautāties vairākās bankās un palūgt viņu piedāvājumus – varbūt izdodas atmaksāt parādu īsākā laikā, nepalielinot mēneša maksājumu.

6. Ieguldi nekustamajā īpašumā

Jaunieši neuzdrošinās vai arī nevēlas uzņemties ilgtermiņa saistības, tāpēc nedomā par nekustamā īpašuma iegādi. Tā vietā viņi labprātāk īrē, nevis iegādājas savu mājokli. Tomēr, neraugoties uz to, cik liels vai mazs, dārgs vai lēts ir iegādātais mājoklis un cik izdevīgā vietā tas atrodas, nekustamais īpašums jebkurā gadījumā ir laba investīcija. Ja pats kāda iemesla dēļ tajā vairs nevarēsi vai negribēsi dzīvot, to var izīrēt, un ienākumi no izīrēšanas parasti ir lielāki nekā tie, ko var nopelnīt, darbojoties ar akcijām. Palūdz padomu speciālistam un atrodi sev piemērotāko variantu.