29.09.2023

Vienkāršs taupīšanas knifs - “diena bez tēriņiem"

Sākt taupīšanu ir vienkārši tad, ja pamatā ir vienkārša ideja. Gan jau ikviens būs sevi pieķēris pie domas, ka vajadzētu tērēt mazāk. Taču, lai sāktu spert noteiktus soļus šai virzienā, vajadzīgs stingrs mugurkauls. Viens no paņēmieniem ir pasludināt sev “dienu bez tēriņiem”.  

Noteikumi ir vienkārši – vienojies ar sevi, ka vienu dienu nedēļā tu naudu netērēsi. Nemaz. Ne par ko. Vislabāk - atstāj naudasmaku mājās. Vēl labāk būtu, ja šo dienu ievērot apņemtos visa ģimene. 

Tas, protams, nenozīmē, ka šai dienā nedrīkstētu ēst, laist ūdeni no krāna vai ka siltums būtu jānogriež līdz nullei. Taču tā vietā, lai pirktu ūdeni pudelē, paņem dzēriena pudeli līdzi no mājas. Arī pusdienas sagatavo iepriekšējā vakarā un paņem līdzi uz darbu. 

Uz veikalu šai dienā neej vispār. Tu jautāsi - kāda starpība, kurā dienā doties uz veikalu, jo vajadzīgās lietas tik un tā jāpērk? Patiesībā starpība ir visai liela – visi pētījumi pierāda, ka tie cilvēki, kas retāk iet uz veikalu un pārtikas iegādi plāno ilgākam laikam uz priekšu, veikalos kopumā iztērē mazāk naudas. 

Transports arī ir ikdienas izdevums, kuru “dienā bez tēriņiem” var ietaupīt. Ja darbavieta atrodas vairākus desmitus kilometru no mājām, tad kājām uz darbu gan neaiziesi, taču apdomā, vai nevari atstāt auto mazliet tālāk, lai izvairītos no maksāšanas par stāvvietu. Ja attālums ir neliels, tad gan vari doties kājām vai velosipēdu. 

Izklausās vienkārši? Tā jau arī ir! Pastāsti par šo paņēmienu arī kolēģiem, un varbūt varēsiet ievērot šo dienu visi kopā.