31.10.2023

7 iemesli, kāpēc izvēlēties auto kredītu

Vai prāto par auto iegādi? Varbūt pienācis laiks tavu pašreizējo četrriteņu draugu mainīt pret citu? Pērkot jaunu auto, vienmēr nākas saskarties ar apnicīgo jautājumu – vai izvēlēties auto kredītu vai auto līzingu? Šajā bloga rakstā apskatīsim, kāpēc ir vērts izlemt par labu auto kredītam un kādi ir tā plusi, salīdzinot ar līzingu.

Auto kredīts sniedz vairāk izvēles brīvības.

Nav vajadzīga pirmā iemaksa. Līzinga gadījumā viena no lielākajām problēmām ir atrast līdzekļus pirmajai iemaksai, un te nav runa par dažiem desmitiem eiro. Parasti līzinga firmas prasa 10-25% no mašīnas cenas. Izvēloties auto kredītu, iemaksa ir 0 eiro, līdz ar to ir par vienu problēmu mazāk, par ko lauzīt galvu.

Ietaupīsi arī uz citiem līzinga izdevumiem. Līzinga izdevumiem jāpieskaita arī obligātā apdrošināšana un līguma maksa. Vidēji maksa par auto līzinga līguma slēgšanu ir vismaz 200 – 250 eiro. Auto kredīta gadījumā līguma maksa ir būtiski zemāka, ap 50 eiro. Tas jau ir 200 eiro ietaupījums! Vēl ar līzinga līgumu saistīti arī citi izdevumi, piemēram, līzinga līguma pirmstermiņa izbeigšana var maksāt 250-500 eiro. Toties auto kredīta pirmstermiņa atmaksa ir bez maksas.

Varēsi mierīgi izvēlēties auto. Līzinga gadījumā jau pirms līguma slēgšanas jābūt izvēlētam konkrētam auto. Bieži nozīme ir arī tam, kas ir pārdevējs. Turpretī auto kredīts vienkārši tiek iemaksāts tavā bankas kontā. Tādējādi tev ir iespēja mierīgi apzināt dažādas pārdošanas vietas, lai izvēlētos īsto automašīnu – tostarp, arī ārzemēs.

Vecums un marka nav būtiski. Patiesībā nav svarīga pat mašīnas klase. Ar auto kredītu vari izvēlēties jebkuru automašīnu, lai cik veca tā nebūtu. Tā var pat nebūt braukšanas kārtībā. Tas noderēs, piemēram, tādā gadījumā, ja esi vecu automašīnu cienītājs un vēlaies pats savām rokām to savest kārtībā. Savukārt, izvēloties līzingu, auto nedrīkst būt vecāks par 13 gadiem.

Auto tūlīt ir tavs. Ņemot auto kredītu, tu tūlīt kļūsti par īsto auto īpašnieku. Līzinga gadījumā īpašnieks ir līzinga devējs, un auto kļūst par tavu īpašumu tikai pēc līzinga perioda beigām, pie nosacījuma, ka izvēlētais līzinga tips bija finanšu līzings vai finanšu līzings ar atlikumu. Savukārt, ja izvēlēts operatīvais līzings, tu maksā tikai par izmantošanas tiesībām, un, kad periods beidzas, mašīna jāatdod atpakaļ līzinga devējam. Izvēloties auto kredītu, tu vienkārši katru mēnesi maksā noteikto summas daļu un procentus. Esot auto īpašniekam, ir vieglāk mašīnu atkal pārdot, ja rodas tāda vēlme. Ja auto īpašnieks ir līzinga devējs, jārēķinās ar dažādām birokrātijas procedūrām.

Varēsi segt arī pārējos papildu izdevumus. Automašīnas cena diemžēl nav vienīgie izdevumi, kas saistīti ar auto iegādi. Veicot nelielus iepriekšējus aprēķinus, ar saņemto auto kredītu varēsi segt arī citus izdevumus: reģistrāciju, remontu, riepas.

Tev būs daudz vairāk izvēles iespēju. Līzinga gadījumā tu nevarēsi pārtaisīt auto pēc savas patikas. Arī KASKO apdrošināšana līzinga gadījumā ir obligāta – tas nozīmē, ka ar automašīnu saistītie izdevumi varētu būt divreiz lielāki nekā auto kredīta gadījumā. Vēl jāpiebilst, ka līzinga devējs var uzlikt dažādus ierobežojumus attiecībā uz automašīnas izmantošanu (piemēram, nobraukuma ierobežojumu). Ar auto kredītu savu auto varēsi izmantot un pārveidot, kā vien vēlies. Turklāt KASKO apdrošināšana būs brīvprātīga, nevis obligāta.

Tas bija īsumā par auto kredīta pozitīvajiem aspektiem, kaut gan auto iegādes finansējuma izvēle lielā mērā atkarīga ko konkrētā cilvēka situācijas un iespējām. Pieņemot lēmumu par pirkumu, kredītu vai līzingu, jāvadās pēc savām finanšu iespējām, laika vērtības un izvēles brīvības nepieciešamības. Pirms slēgt līzinga vai kredīta līgumu, rūpīgi iepazīsties ar noteikumiem un visu informāciju.