31.01.2024

Par zodiaka zīmju maksāšanas paradumiem

Ziemas perioda nenopietnā noskaņa ietekmē arī bankas darbiniekus, tāpēc TF Bankas analītiskā nodaļa izlēma izklaidēties un papētīt cilvēku maksāšanas paradumus zodiaka zīmju griezumā. Protams, neviena banka, lemjot par kredīta piešķiršanu vai nepiešķiršanu, klienta zodiaka zīmi vērā neņem. Skaidrs ir arī tas, ka izņēmumi tikai apstiprina likumus. Taču datubāze ir pietiekami liela, lai varētu veikt attiecīgu analīzi.

TF Bank analizēja 30 000 privātpersonu maksāšanas paradumus, atsevišķi apskatot personas dzimumu un zodiaka zīmi. Tika analizēta varbūtība, ar kādu klients līguma darbības periodā paliek parādā vienu vai vairākus maksājumus.

Tika noskaidrots, ka visapzinīgāk uzvedas sievietes-Svari, jo tikai 1% šo klienšu kavējas ar maksājumiem. Turpretī vissliktāk disciplinētie maksātāji ir vīrieši-Zivis, jo šajā grupā vairāk nekā 6% vismaz vienu reizi līguma darbības periodā ir kavējuši maksājumus. Nākamie aiz viņiem ierindojas vīrieši-Vēži ar 5,8%.

„Tas, ka sievietes ir disciplinētākas maksātājas par vīriešiem, banku nozarē nav nekāds jaunums,” saka TF Bank Baltijas reģiona vadītāja Vilma Sola Vilma Sool).Viņa apstiprina, ka tā ir universāla likumsakarība, kas ir spēkā visas valstīs - sievietēm piemīt labāka maksāšanas disciplīna visa pasaulē.

Tomēr zodiaka zīmju griezumā ir vērojamas atšķirības sieviešu starpā. Svari tomēr ir īpašs gadījums. Ja tikai 1% Svaru kavējas ar maksājumiem, tad Ūdensvīriem un Jaunavām šis skaitlis ir gandrīz trīs reizes lielāks. Vēl interesanti, ka vīrieši-Jaunavas ir disciplinētāki maksātāji par sievietēm-Jaunavām, un viņi ir arī visdisciplinētākie vīriešu starpā. Arī vīrieši-Skorpioni ir ar diezgan labiem rādītājiem. Visnedisciplinētākie, kā jau tika teikts, ir vīrieši-Zivis, taču arī vīrieši Vērši un Vēži nav īpaši priekšzīmīgi.

TF Bankas Igaunijas filiāles operāciju vadītāja Birgita Jegeva (Birgit Jõgeva) apgalvo, ka šis ir interesants statistikas pētījums, taču bankas kredītu analītiķi, lemjot par kredīta piešķiršanu, zodiaka zīmi vērā neņems. Tomēr ir interesanti pavērot, kā ar šāda modeļa palīdzību var zināmā mērā izdarīt vispārinājumus. Kredīta piešķiršanas noteikumi sastāv no daudz dažādiem parametriem, kas ir zinātniski daudz pamatotāki nekā horoskops.

„Noteikti būtu interesanti zināt arī to, kā klientu maksāšanas disciplīnu ietekmē apavu izmērs vai acu krāsa, diemžēl personas datu apstrādes minimālisma princips šādu informāciju aizliedz ievākt,” joko Jegeva.