28.03.2024

DZĪVE BEZ KREDĪTKARTES? NEIESPĒJAMI! BET VARBŪT TOMĒR?

Kredītkarte izskatās kā jebkura plastikāta karte maciņā, taču tās būtība ir daudz sarežģītāka. Tā ir kā abpusēji griezīgs zobens. No vienas puses – tas ir tik ērti, ka tā vienmēr ir pa rokai. Atmaksāšanu var veikt atbilstoši apstākļiem. Bet no otras puses – kredītkarte samazina finansiālo disciplīnu, bieži vien tieši šīs ērtības dēļ. Tikai ievieto aparātā, un pirkums ir noticis. Un, jo vairāk pērc, jo vairāk naudas pazūd procentu maksāšanas dienās.

Tā vari drīz vien nonākt situācijā, kad kopumā samaksā vairāk nekā lieta ir vērta. Pat ja esi atbildīgs kartes lietotājs un ar dzelzs gribasspēku, labāk tomēr dzīvot bez kredītkartes. Šeit daži  ieteikumi, kā to labāk sasniegt.

 

  1. Iepazīsties ar savas kredītkartes noteikumiem un sastādi plānu, lai tiktu vaļā no parādiem.

Kredītkartes limitu atcerēties ir viegli, bet vai vari pateikt, cik liela ir gada procentu likme un ikmēneša uzturēšanas maksa? Mūsdienās ir dažādas kredītu iespējas – vai esi pārliecināts, ka tavai kredītkartei ir tie izdevīgākie noteikumi? Ar kredītkarti ir ļoti viegli nonākt tā saucamajā aizņēmumu aplī, tāpēc kritiski novērtē savus līdzšinējos maksājumus un konta stāvokli. Sagatavo plānu, kā to dabūt virs nulles bez papildu aizņemšanās.

 

  1. Slēdz kredītkartes kontu un turpmāk maksā ar debetkarti vai skaidrā naudā.

Skan tik pašsaprotami, kāpēc to vispār pieminēt? Pieredze rāda – ja nav kredītkartes, arī tēriņi ir mazāki. Slēdzot kontu, uzreiz zūd iespēja atkal ļauties kārdinājumam. Tu uzreiz būsi spiests rūpīgāk apdomāt pirkumus, jo visa tērējamā nauda nāks tieši no tava konta atlikuma vai naudasmaka. Ja līdz šim maksātās summas dažkārt šķiet abstraktas, tad tagad tās jau šķitīs pavisam īstas, tāpēc būsi spiests atteikties no dažiem labiem nevajadzīgiem tēriņiem.

 

  1. Sastādi budžetu un sāc krāt.

Ja bieži izmanto kredītkarti, tad pamazām zūd pārskats par saviem ienākumiem un izdevumiem. Raksti savus ieņēmumus un izdevumus tabulā un skaties, ko tur varētu mainīt. Ir vērts arī padomāt par uzkrājumiem. Iepriekš zināmus lielākus izdevumus (riepas, degviela, sadzīves tehnika, Ziemassvētku dāvanas un tml.) var plānot iepriekš. Ir gan arī tādi apjomīgi izdevumi, kuri uzrodas negaidīti. Tāpēc iespējami ātrāk jāsāk atlikt naudu šādiem gadījumiem. Katrs ietaupītais eiro ir nozīmīgs. Pat ja nebūsi paspējis sakrāt visu vajadzīgo summu, nepieciešamā aizdevuma summa jau būs mazāka.

 

  1. Vairs nevarēsi iepirkties internetā? Pārformē savu debetkarti.

Iepērkoties internetā vai rezervējot viesnīcu, bieži nepieciešama kredītkarte. Bet vai tiešām? Bankas piedāvā arī debetkartes ar dažādām papildiespējām, kā arī virtuālās kredītkartes. Tādā veidā vari izmantot kredītkartes īpašības neaizņemoties. Tā ka ej uz internetbanku un izpēti, kādas iespējas banka tev piedāvā.

 

  1. Izproti atšķirību starp vajadzībām un vēlmēm.

Mums visiem ir vājās vietas, tāpēc mēs nespējam veikalā izvēlēties tikai pašu nepieciešamāko. Impulsa pirkumus vēl vairāk veicina makā esošā kredītkarte. Iemācies atpazīt tos brīžus, kad roka stiepjas pēc kaut kā ne pārāk nepieciešama, tad arī zudīs vajadzība pēc kredītkartes.

 

  1. Pirms pērc dārgu lietu, salīdzini cenas.

Dažādi pētījumi pierāda, ka cilvēki ar kredītkarti mēdz veikt tieši tās dārgākās izvēles. Pirms iegādājies kaut ko lielāku, salīdzini tā cenas dažādos veikalos. Varbūt kaut kur piedāvā to pašu vai līdzvērtīgu preci lētāk vai ar izdevīgākiem pēcapmaksas noteikumiem, nekā pērkot ar kredītkarti.

 

Kas no acīm ārā, tas arī no prāta ārā.

Viss minētais liekas tik loģisks, taču tu vēl neesi gatavs atteikties no kredītkartes? Ja nu rodas kādi neparedzēti apstākļi? Nu labi, tad iebāz to kredītkarti kaut kur dziļi skapī. Vienkāršs triks, kā atteikties no impulsa pirkumiem. Kāpēc riskēt?