30.08.2024

Ekonomiski BEZATBILDĪGI CILVĒKI UN KĀ TIKT GALĀ AR ATTIECĪBĀM AR TĀDIEM?

Naudas lietās ļoti būtisks faktors ir ekonomiski bezatbildīgie cilvēki tavā dzīvē. Viņi var piespiest tevi veikt neizdevīgus pirkumus, aizņemties naudu vai arī izdot to, lai likvidētu viņu nesaprātīgo darbību sekas.

Tu esi to naudu nopelnījis un sakrājis. Būtu muļķīgi to palaist vējā kāda iegribas dēļ. Sniegsim tev padomus, kā izglābt savu naudasmaku, kad kāds to vēlas ļaunprātīgi izmantot.

Vecāki un radinieki

Dažkārt vecākiem vai radiniekiem patiešām nepieciešama palīdzība, taču gadās, ka iemesls ir apšaubāms. Tad tu nonāc neapskaužamā stāvoklī. No vienas puses, tu nevēlies būt nepateicīgs vai savtīgs, bet no otras – tev taču ir jādomā arī par sevi un savu ģimeni.

Vispirms tev jāsaprot, kā vispār šāds stāvoklis ir radies. Pēc tam apdomā, vai ir kāds veids, kā tu vari palīdzēt citos veidos, nevis vienkārši dodot naudu. Varbūt tu vari nodrošināt kādu pirkumu, pārtiku, varbūt vari palīdzēt atrast darbu. Tev nebūt nav obligāti jādod nauda! Vienalga, vai tas ir tavs tēvs vai māte, vai arī attālāks radinieks, naudas došana nevar būt tavs pienākums. Ja nu tu tomēr izlem dot naudu, vispirms pārskati savu budžetu. Pirmkārt, ņem vērā savas iespējas, nevis otra vajadzības.

Laba prakse ir izvairīšanās no naudas došanas bezatbildīgam radiniekam. Parasti tas tikai sarežģī situāciju. Nekādā gadījumā nedrīksti tāpēc ņemt kredītu. Ja vien tas nav domāts tevis paša vajadzībām, tas būs liels risks un lieka uzupurēšanās.

Romantiskas attiecības

Uzsākot romantiskas attiecības, drīz vien kļūst skaidrs, kā otra puse attiecas pret naudu. Ja tava jaunā draudzene vai draugs dzīvo pāri saviem līdzekļiem, vai arī viņa vai viņas tērēšanas paradumi būtiski atšķiras no tavējiem, tad būtu ieteicams šīs attiecības pavērtēt ar kritisku aci. Nav jau gluži tūlīt šīs attiecības jāpārtrauc. Taču vajadzētu – īpaši ja attiecības kļuvušas jau nopietnākas – uzsākt sarunu, lai noskaidrotu, kā tiks kārtotas naudas lietas jūsu turpmākajā dzīvē. Nauda ir faktors, kas attiecības vienmēr ietekmē. Labāk ir uzreiz gūt skaidru priekšstatu par otras puses paradumiem, nekā vēlāk nonākt nepatīkamu pārsteigumu priekšā un vēl likvidēt otra bezatbildības sekas.

Apprecoties vai dzīvojot kopā ar ekonomiski bezatbildīgu cilvēku, ir naivi domāt, ka tev izdosies viņu izmainīt. Risinājums var būt vienīgi tāds, ka izrunājat naudas lietas un atrodat kompromisu. Var arī jautāt pēc padoma. Nauda ir emocionāls jautājums, kuru tomēr var atrisināt racionāli, ja katra no pusēm atzīst arī otras puses vērtību sistēmu, tad ir iespējams atrast abām kopīgu risinājumu.

Viens labs risinājums ir daļu ienākumu likt kopējā budžetā, bet otru daļu atstāt katra paša brīvībai. Ja tomēr nav iespējams pildīt savstarpējo vienošanos, rodas uzticības krīze, kas noved pie nopietnām attiecību problēmām.

Pieaugušie bērni

Ko darīt, ja tavs pieaugušais bērns ir finansiāli bezatbildīgs? Viņš vai viņa pastāvīgi prasa naudu un ne jau pirmās nepieciešamības vajadzību apmierināšanai. Varbūt viņš joprojām dzīvo pie tevis, bet nepiedalās komunālo maksājumu segšanā, ne arī pārtikas iegādē. Ekstremālos gadījumos viņam nav arī darba, vai arī tas bieži tiek mainīts.

Lai kāda šī situācija arī nebūtu, jūsu abu interesēs ir nospraust robežas. Lai arī viņš tev šķiet joprojām bērns, viņš ir jau pieaudzis un spējīgs pats sevi uzturēt. Tas nozīmē, ka naudas krānu tu vari droši griezt ciet. Liec viņam to skaidri saprast. Uzstādi stingrus noteikumus, pēc kuriem tu viņam dosi naudu konkrētām vajadzībām, bet labāk, lai tā tomēr ir cita veida palīdzība, nevis nauda. Budžeta plānošana, darba vai dzīvesvietas atrašana, vai citas lietas, ir veidi, kā tu vari palīdzēt, būdams vecāks un ar pieredzi. Tam jābūt kādam grūdienam, lai tavs pieaugušais bērns spertu pirmos soļus savas finansiālās neatkarības virzienā.


Draugi un kolēģi

Var draudzēties ar dažādiem cilvēkiem, neatkarīgi no viņu ienākumiem un tērēšanas paradumiem. Taču svarīgi, lai viņu dzīvesveids neietekmētu tavus finansiālos lēmumus vai pašvērtējumu. Ja tavā paziņu lokā ir cilvēki, kas izvēlas tikai visdārgākās preces un izklaides un tiecas ietekmēt arī tavus paradumus, tad ar šādiem cilvēkiem attiecības vajadzētu ierobežot.

Kritiski jāizvērtē arī dažādi pirkšanas un investēšanas ieteikumi. Vienmēr vispirms kārtīgi pārskati savu budžetu. Nevienam nav tiesību noteikt, ko tev pirkt vai kur ieguldīt, vēl jo mazāk uz tā balstīt draudzības vai sadarbības attiecības. Nekādā ziņā nedrīkst citiem izpaust dažādas detaļas par savu finansiālo stāvokli. Tu nekad nevari zināt, kādu informāciju finansiāli bezatbildīgi cilvēki spēj izmantot savās interesēs.