05.10.2021

Ir dažādi taupīšanas triki. Vai esi dzirdējis par metodi “maksā vispirms sev!”? Šis pasaulē šobrīd vispopulārākais knifs ir idejiski vienkāršs, taču vajadzīgs nedaudz praktizēties, lai pie tā pierastu. Kad sistēma būs iestrādāta, tad jutīsi, cik tā laba.

Ir jāizveido vissvarīgākais un obligāti maksājamais rēķins, kuru katra mēneša sākumā maksā sev pašam, un tikai pēc tam veic pārējos maksājumus. Sāc ar summas noteikšanu. Ikviens vēlētos saņemt krietnu summiņu, taču domā reāli. Rēķinies, ka tev ir arī citi maksājumi. Tai pašā laikā nedrīkst būt arī pārāk pieticīgs. Nosaki, piemēram, ikmēneša summu 20 eiro. Bet kāpēc ne 30? Vai varbūt 50?

Cilvēki patiesībā ļoti ātri pielāgojas, ja vien ir vēlēšanās – tas attiecas arī uz personīgo finanšu plānošanu. Pirmajā mēnesī iesakām sākt ar summu, kas ir mazliet ārpus tavas komforta zonas. Uzreiz izmainīsies tava attieksme pret izdevumiem. Sāksi daudzām izdevumu pozīcijām meklēt alternatīvas un varbūt pat atteiksies no kādas izklaides. Gluži neticami, cik pēkšņi skaidri spēj pārraudzīt savu budžetu, kad zināma summa bankas kontā vairs nav sasniedzama.

Šeit gan jāpiebilst, ka šī metode strādā pārsvarā tikai tad, ja šis maksājums sev notiek automātiski. Tāpēc uzstādi ikmēneša automātisko maksājumu uz citu kontu – krājkontu vai investīciju kontu. Tad šī summa būs no acīm nost un stāvēs mierā. Svarīgi, lai šai summai nevarētu ikdienā viegli piekļūt.

Noteikti ir vērts arī padomāt, ko ar šo atlikto naudu darīt. Krāt tāpat vien mūsdienu ekonomiskajā vidē nav jēgas. Nauda jānogulda vismaz uz nelieliem procentiem. Drosmīgākie šo naudu investē, lai nodrošinātu sev nākotnē pasīvos ienākumus vai stipru aizmuguri. Šajos jautājumos noteikti konsultējies ar speciālistu. Investējot automātiski katru mēnesi, nedrīkst zaudēt modrību, ir jāvēro izmaiņas tirgū. Tāpēc būtu labi, ja kāds zinošāks tev palīdzētu pieskatīt tavu naudu.

Un kā pēdējo ir svarīgi atzīmēt, ka nedrīkst aizmirst sev maksājamo summu koriģēt gadījumos, kad dabū labāk apmaksātu darbu vai kad rodas papildu ienākumi. Cilvēki ļoti ātri maina savus tērēšanas paradumus, mainoties ienākumiem. Mūsu naudas vērtības uztvere balstās uz divām komponentēm: cik ilgā laikā var nopelnīt noteikto summu un cik grūti ir nopelnīt noteikto summu. Tāpēc, palielinoties ienākumiem, parasti visi sāk arī vairāk tērēt. Taču, ja šī papildu nauda kontā neparādās, tad tēriņi joprojām tiek kontrolēti, tāpat kā līdz šim.

Lai veicas taupīšanā!