02.11.2021

Lai gan naudas jautājumi ir dzimumneitrāli, ir novērots, ka ir tādas finanšu kļūdas, kas vairāk raksturīgas konkrētam dzimumam. Iepriekš mūsu blogā zem lupas apskatījām sieviešu finansiālos misēkļus. Šonedēļ, lai nepārkāptu dzimumu līdztiesības principus, koncentrēsimies uz vīriešiem. Arī viņiem naudas jautājumos mēdz paslīdēt kāja.

1. Vīrieši vairāk riskē ar investīcijām

Kas attiecas uz investēšanu, tad šajā ziņā vīrieši ir drosmīgāki. Savas naudas ieguldīšana biznesā neizbēgami saistīta ar zināmu risku, un nebūt ne vienmēr var paļauties uz zināmo teicienu “kas neriskē, tas nedzer šampanieti”. Nedrīkst aizmirst, ka investēšana nav tas pats kas noguldīšana. Var gadīties, ka savu naudu tā arī nekad vairs neieraudzīsi. Tāpēc ir prātīgāk vispirms konsultēties ar lietpratēju vai vismaz kārtīgāk izpētīt attiecīgo uzņēmumu, sevišķi, ja pastāv liels risks savu naudu pazaudēt.

2. Vīrieši nesteidzas veidot uzkrājumus

Vīrieši bieži dzīvo tikai šodienai un nepadomā, kas būs pēc 10 vai 20 gadiem. Savas darbības viņi pārsvarā plāno procesa gaitā un nav gatavi negaidītiem izdevumiem. Tomēr kaut neliels drošības spilvens vajadzīgs ikvienam. Tāpēc liekam vīriešiem pie sirds katru mēnesi atlikt vismaz nelielu summu. Ar to pietiks.

3. ‎Vīrieši pārāk daudz tērē uz sievietēm

Ir pieņemts, ka randiņā izmaksā vīrietis, un tas skaitās jauks žests. Taču uzskats, ka jāmētājas ar lielām summām, lai paliek pagātnei. Mūsdienās sievietes pārsvarā ir patstāvīgas, tāpēc nav nekādas vajadzības apmaksāt katru viņas rēķinu vai dāvināt dārgas dāvanas. Ja sieviete ir tevis vērta, tad viņai tava nauda nemaz neinteresē. Viņas daudz vairāk novērtēs tavu raksturu un sabiedrību. Tāpēc labāk ieguldi sevis attīstīšanā.

4. ‎Vīrieši pārāk daudz tērē tehniskiem nieciņiem

Vīriešiem ir tāda pati vājība uz tehnoloģijām, kā sievietēm uz kurpēm un somiņām. Izklausās stereotipiski, bet, ja pavēro veikalu apmeklējumu, tad ļoti jūtams viena dzimuma pārsvars. Lai gan ierīces un spēles ir ļoti interesantas, vajadzētu apsvērt, vai gluži jāskrien pakaļ katram jaunumam. Tiklīdz lielais bums pāries – un tie pāriet ātri – tā arī cena nokritīsies. Tas pats attiecas uz braucamajiem. Visjaunākais un jaudīgākais auto vai motocikls, protams, rada laimes sajūtu, kā arī liecina par statusu. Taču arī lietoto automašīnu piedāvājumā var atrast vērtīgus eksemplārus, kas tomēr nesitīs tik smagi pa kabatu un būs labs ieguldījums ilgtermiņā.

5. ‎Vīrieši neseko līdzi saviem ikdienas tēriņiem

Komunālie maksājumi, pakalpojumu izmaksas, pusdienas darbā, tusiņi ar draugiem, hobiji un automašīnas uzturēšana – ikdienas tēriņi, kuros vīrieši meklē nevis lētāko, bet gan ērtāko variantu. Nav jau tā, ka vīrieši neprastu uzskaitīt savus izdevumus – viņi vienkārši nevīžo to darīt. Dzīvojot pēc principa “daži eiro šurp vai turp”, nav iespējams pārvaldīt savus izdevumus, līdz ar to tie ir 10-20% augstāki, nekā tiem vajadzētu būt. Tāpēc iesakām atrast un lejupielādēt kādu excel tabulas paraugu vai programmatūru, ar kuru pārvaldīt savas naudas lietas.