07.12.2021

Lai gan dažādi ar Ziemassvētku tēmu saistīti nieki, kā arī saldumi un mandarīni sāk veikalos parādīties arvien agrāk, dažkārt jau oktobra beigās, īstais Ziemassvētku laiks beidzot tik tiešām ir klāt!

Rūķīši un ziemeļbrieži, mirdzošs sniegs, ģimene ap svētku galdu, piparkūku un karstvīna smarža… Tie ir tie atslēgas vārdi, kas visbiežāk nāk prātā, domājot par Ziemassvētkiem. Taču kokam ir divi gali, un arī Ziemassvētkiem ir sava “tumšā puse”, kas rada galvassāpes – kur lai dabū naudu visu šo Ziemassvētku sajūtu radīšanai?

To, ka Ziemassvētkos tiek tērēts vairāk naudas nekā parasti, nav jēgas apstrīdēt. Protams – mielasts, dāvanas, brauciens pie vecākiem. Tomēr tam nevajadzētu novest pie tā, ka ģimenes budžets nonāk dziļos mīnusos un ka kredīts par svētku tēriņiem jāmaksā vēl līdz pat Jāņiem.

Mēs neapgalvojam, ka vajadzētu pašiem audzēt ķirbjus un kartupeļus, ko celt Ziemassvētku galdā vai ka visiem radiem un draugiem vajadzētu dāvināt tikai pašadītas vilnas zeķes. Parasti no šādiem ieteikumiem nav nekādas jēgas. Taču sniegsim četrus padomus, kurus vajadzētu likt aiz auss, ja nevēlaties, lai Ziemassvētki beidzas ar bankrotu:

1. Loterijas. Vienojieties ar visu savu apdāvināmo loku – ģimeni, kolēģiem, draugiem u.c. – ka šogad rīkosiet dāvanu loteriju. Īpaši piemērots šis variants ir pieaugušajiem, jo tiem saņemto dāvanu skaits nav svarīgs – galvenais ir gūt patīkamas emocijas, kopīgi meklējot zem eglītes dāvanas un pačaukstinot dāvanu papīru. Tā ka kopumā prieks būs daudzkārtīgs. Lai nerastos neērtas situācijas, būtu labi arī vienoties par cenu diapazonu vai, piemēram, par to, ka dāvanā būtu jābūt kaut kam pašdarinātam.

2. Ēdamlietas rullē! Gan jau ikviens savulaik ir dāvanā saņēmis grāmatas, kuras tā arī nekad nav izlasījis, piparkūku formiņas, kuras mājās ir jau 3 komplekti u.tml. Toties gardumi nekad nepaliek neapēsti – arī tad, ja tie saņemti dāvanā. Kāpēc gan neziedot vienu vakaru, lai izceptu piparkūku mājiņu dāvanai? Pāris kilogramu mandarīnu, sauja riekstu vai no pazīstama mednieka iegādāts kūpinātas desas līkums būs efektīga dāvana, par ko nebūs jāizdod vairāki desmiti eiro.

3. Dāvini emocijas! Mantu mums visiem jau tā ir par daudz. Kārtējā jaunā telefona maciņa vietā dāvanu maisiņā var ielikt jauku un emocionālu "ielūgumu uz pārgājienu pa purvu ar labu kompāniju un siltu tēju".
Šādas idejas, kurās jāiegulda minimāls naudas daudzums, bet kas piedāvā daudz labu emociju, ikviens var izdomāt simtiem. Šai gadījumā labi arī, ka tās var realizēt vēlāk un sev ērtā laikā.

4. Atkarībā no tavā rīcībā esošā budžeta pieņem tādu lēmumu (skatīt iepriekšējos trīs punktus!), lai Ziemassvētki neiedzītu to dziļos mīnusos. Tad visi svētkos gūs vēl vairāk prieka!