04.01.2022

Jaunais gads daudziem ir labs iemesls savā dzīvē kaut ko mainīt vai uzsākt jaunas lietas. Diēta, jauna darbavieta, remonts vai dzīvesvietas maiņa, jauns auto vai sapņu ceļojums uz siltajām zemēm… Uz jauno gadu var ieplānot daudz, taču pārsvarā visiem šiem plāniem vajadzīgs viens – nauda. Tāpēc TF Bank tieši ar šo iesaka uzsākt savas Jaungada apņemšanās. Sniedzam 7 padomus, ko ņemt vērā, dodot sev Jaungada solījumus, lai tavi sapņi un arī ikdienas dzīve balstītos uz reāla finanšu pamata.

1. Nospraud sev finanšu mērķus.

Vai tas būtu ikmēneša budžets, ietaupījumu plāns vai jebkāds cits ar naudu saistīts mērķis – izsaki to konkrētos skaitļos. Pretējā gadījumā tie paliks tikai vārdi uz papīra. Piemēram “2020. gadā nopelnīšu par 1000 eiro vairāk” būs daudz skaidrāk izteikts mērķis nekā, ja vienkārši pateiksi sev, ka jaunajā gadā pelnīsi vairāk. Un vēl gribam atgādināt, ka visi skaitļi ir jābalsta uz konkrētiem aprēķiniem un reālām iespējām, nevis tikai uz vēlmēm. Kad esi apņēmies vairāk nopelnīt, pārdomā, ko tieši tev vajadzētu darīt, lai šis mērķis būtu reāls.

2. Pārskati savas kredītsaistības.

Ņem visas savas kredītkartes, pēcmaksājumus, līzingus un aizņēmumus, noliec tos rindā un izanalizē pašreizējo situāciju. Varbūt kādu parādu vari likvidēt jau tūlīt? Varbūt kādus parādus var refinansēt? Noteikti pārbaudi arī savu papīru saimniecību, lai zinātu, vai tev ir visi vajadzīgie dokumenti un vai tiek veikti visi maksājumi.

3. Pārskati savus pasūtītos pakalpojumus.

Mēs visi pasūtām dažādus pakalpojumus, kā arī preces uz mājām. Uzmet kritisku aci savām televīzijas, interneta, tālruņa pieslēguma un u.c. ar komunikāciju un izklaidi saistītu pakalpojumu paketēm – vai tas viss ir tiešām vajadzīgs? Ja jā, tad varbūt kādu paketi vari nomainīt pret lētāku, izvēloties mazāku apjomu vai citu pakalpojuma sniedzēju? Īpašu uzmanību pievērs pasūtītajiem laikrakstiem un žurnāliem. Parasti to visu daudz lētāk var izlasīt internetā.

4. Pārskati savu pensiju plānu.

Pat ja pensija vēl ir aiz kalniem, ir vērts vismaz reizi gadā šo kontu pārbaudīt. Šis lielums nemainās gluži katru mēnesi, taču atstāt to aizmirstībai arī nevajadzētu. Labāk ir ik pa laikam pārbaudīt savu pensiju plānu ienesīgumu, salīdzināt to ar citiem un padomāt, kā vislabāk nodrošināt savas vecumdienas.

5. Sāc uzskaitīt savus ikdienas tēriņus.

Vai tā būtu vienkārši rūtiņu klade, vai arī kāda gudra lietojumprogramma, galvenais ir atrast veidu, kā gūt pārskatu par saviem ikdienas izdevumiem. Pretējā gadījumā visi jaunā gada sapņi un mērķi tā arī paliks nepiepildīti. Tiklīdz tēriņi netiek kontrolēti, tiem ir tendence pieaugt.

6. Katru mēnesi finansiāli izglītojies.

Mēģini katru mēnesi atrast brīdi, lai izlasītu kādu rakstu vai grāmatu, noskatītos video vai filmu par finanšu tēmu. Tādā veidā tu labāk kontrolēsi arī savas naudas lietas un, kas zina, varbūt radīsies kāda laba ideja, kā palielināt ienākumus.

7. Izbeidz gaidīt brīnumus un meklēt aizbildinājumus.

Vēlies lielāku algu, bet nekad neesi atradis piemērotu brīdi šī jautājuma risināšanai? Gribi jaunu darbavietu, bet tajā pašā laikā baidies no jauniem izaicinājumiem? Vēlies sakārtot savas kredītu lietas, bet sazināties ar banku šķiet apgrūtinoši? No tukšas gribēšanas un gaidīšanas vien nekas dzīvē neuzlabosies, pašam ir jārīkojas. Tāpēc, ja esi atradis savā dzīvē šaurās vietas, atliek vien ķerties vērsim pie ragiem un risināt problēmas.