15.03.2022

Būsim godīgi, mēs visi ik pa laikam grēkojam. Gadās, ka mazliet šmaucamies gan darbā, gan mājas darbos, aprijam šokolādes tāfelīti vienā paņēmienā, atliekam treniņu uz dienu vai vairākām. Un kurš no mums gan, ejot uz veikalu vai citur, neatļaujas nelielos iepriecinājumus – vai tā būtu līdzņemamā kafija, romāns vai kāds nieciņš… Tie taču ir mazi izdevumi. Tomēr tādi mazi tēriņi laika gaitā kļūst par īstiem finanšu grēkiem, kas gluži nemanāmi no grēkotāja naudasmaka izvilina ievērojamas summas. Šai naudai varētu atrasties saprātīgāks pielietojums. Taču mums ir labas ziņas. Šādus mazos tēriņus konstatēt un kontrolēt ir visai viegli.

Finansiālos grēkus parāda konta izraksts

Finansiālie grēki patiesībā jau nav nekas cits kā daļa no mūsu ikdienas paradumiem. Darbdienas rutīnā tos tāpat vien pamanīt grūti. Tāpēc jāņem talkā skaitļi. Skaties savus kartes darījumus mēnešu griezumā. Der arī veikalu čeki. Vai ir kaut kas, kas ik pa laikam atkārtojas? Kāda vieta vai kāds produkts? Cik bieži tas atkārtojas? Par katru pozīciju, kas bieži parādās, pajautā sev: vai tiešām tas tev ir tik bieži nepieciešams? Kas notiks, ja pirksi to retāk vai atteiksies vispār? Cik daudz naudas tu tā vari ietaupīt?

Uzstādi īstermiņa mērķi

Kad esi atradis savus finansiālos grēkus, tad tas jau ir solis pretī uzvarai, tomēr skaidrs, ka atbrīvošanās no tiem nenotiks vienā dienā. Ieradumus lauzt ir grūti. Tāpēc iesakām izvēlēties kādu saprātīgu laika posmu, piemēram, 3 dienas, nedēļu, mēnesi vai divus, kurā atturies no saviem mazajiem finansiālajiem grēkiem. Kad tas pagājis, tad novērtē sasniegto un, ja nepieciešams, izdari izmaiņas un nospraud jaunu mērķi. Ja tomēr mani, ka pietrūkst gribasspēka, tad sevis motivēšanai vari izmantot dažādas viltības. Piemēram, katru dienu ievelc kalendārā krustiņu, ieliec telefonā atgādinājumu, pie sienas pielīmē plakātu vai arī, kas ir visefektīvāk, katru dienu noteiktajā periodā attiecīgo naudas summu ieliec krājkasītē.

Izvairies no faktoriem, kas mudina uz tēriņiem

Pārdomā, kāpēc tu tik bieži tērē naudu attiecīgajai lietai. Vai aiz garlaicības? Vai arī ērtības labad? Joka pēc? Tas palīdz mazināt stresu? Kad noskaidrosi cēloni, vari meklēt risinājumu. Dažreiz tas ir vienkāršs, piemēram, pietiek tikai izmainīt ikdienas maršrutu. Citreiz toties risinājuma atrašana būs īsts izaicinājums. Nebaidies izmēģināt dažādus variantus un nepieciešamības gadījumā lūdz padomu.

Vecos ieradumus aizvieto ar jauniem

Pieņemsim, ka tu katru darbdienas rītu nopērc kafiju par diviem eiro. Tā kā mēnesī ir vidēji 20 darba dienas, tu rīta kafijai iztērē 40 eiro mēnesī. Vai nebūtu labāk nopirkt sev jaunu, skaistu līdzņemamo krūzi, presējamo kanniņu un paciņu kafijas, bet naudas pārpalikumu sakrāt, piemēram, mazam atvaļinājumam SPA centrā? Vai varbūt pat kaut kam lielākam?

Biedrojies ar cilvēkiem, kuriem ir citādi paradumi

Dažu ieradumu, piemēram, smēķēšanas atmešanai ir nepieciešams mainīt kompāniju. Atteikties no kaut kā, par ko tev nepārtraukti atgādina, ir grūti, taču ne neiespējami. Labāk turēties kopā ar tiem, kuriem nav šo ieradumu. Vēl labāk ir draudzēties ar tiem cilvēkiem, kam ir tāds pats mērķis kā tev vai kuru dzīvesveids kaut kādā veidā var tev palīdzēt.

Ja paslīdi, tad atkal celies

Ieradumus nevar mainīt vienā naktī. Tas nav nekas slikts, ja gadās paslīdēt. Tādos gadījumos vajag sev piedot un censties saglabāt pozitīvu domāšanu. Vienmēr paturi prātā, ka to dari savās interesēs un ka iznākums ir pūļu vērts. Palīdzēs arī tas, ja mēģināsi vēlamo rezultātu vizualizēt. Iztēlojies bildi, kāda būs tava dzīve pēc mērķa sasniegšanas, un tā būs krietni vieglāk tiekties uz to.

Novēlam tev labas sekmes savu finansiālo netikumu apkarošanā!