03.05.2022

Ceļošana, jo īpaši kopā ar bērniem, ir dārgs prieks, neatkarīgi no ikmēneša ienākumiem vai izvēlētā ceļošanas veida. Biļetes vai izdevumi par degvielu, nakšņošana, ēšana – no šiem izdevumiem neizbēgt. Un, ko nu tur slēpt, ceļojumā visai daudz tērējam arī tam, uz ko ikdienā cenšamies taupīt – pirmkārt jau dažādām izklaidēm.

Tomēr, dodoties ceļojumā, ar šiem izdevumiem jau rēķināmies un laikus atlicinām tiem naudu, taču no negaidītām situācijām un nelaimes gadījumiem arī neviens nav pasargāts – nedz savā valstī, nedz ārzemēs. Atšķirība tikai tā, ka ārzemēs visi negaidītie izdevumi būs vairākas (pat desmitiem) reizes lielāki nekā savā zemē. Ir gan izgudrotas sava veida brīnumzāles pret to – risku pazemināt vislabāk palīdz apdrošināšana. Taču pēdējo dažu gadu desmitu laikā ceļošana kļuvusi tik vienkārša un ērta, ka bieži vien pat neienāk prātā doma par apdrošināšanas nepieciešamību. Brauciens ar auto uz Tallinu vai ar kuģi uz Stokholmu uz pāris dienām nemaz nešķiet īpašs “ārzemju ceļojums”. Bet ja nu – tfu, tfu, tfu – kaut kas atgadās, tad no rēķiniem nebūs glābiņa.

Šeit būs pieci ieteikumi, kā izvēlēties piemērotāko apdrošināšanu:

1. Apdomā, kāda veida apdrošināšanas tev jau ir. Bieži vien ceļojumu apdrošināšana automātiski nāk līdzi, piemēram, kredītkartei vai kādam citam bankas pakalpojumam.

2. Ceļojot ar automašīnu, vienmēr vajadzīga tā sauktā zaļā karte. Sazinies ar apdrošināšanas sabiedrību vai līzinga firmu un uzzini, kas tieši tev ir vajadzīgs.

3. Ceļojuma apdrošināšanas cena lielā mērā atkarīga no tā, kādu aizsardzību izvēlēsies. Apdomā, cik liels ir risks, ja, piemēram, pazūd tava bagāža – ja tu ceļo tikai ar rokas bagāžu, tad šāda varbūtība ir diezgan zema.

4. Apdrošinot ceļojumu, rūpīgi pārbaudi, ko sedz veselības apdrošināšana, un apsver, ko tu ceļojumā plāno darīt. Ja tu esi iecerējis, piemēram, slēpot, nirt, braukt ar velosipēdu vai kā citādi aktīvi pavadīt laiku, pārliecinies, vai un uz kādiem noteikumiem izvēlētā apdrošināšana sedz iespējamās traumas.

5. Lai izvēlētos labāko apdrošināšanas piedāvājumu, izmanto apdrošināšanas brokera pakalpojumus. 

Un atceries – pat ja galu galā apdrošināšana izrādījās nevajadzīgs tēriņš, jo nekas slikts nenotika, tas nebūt nav tavs zaudējums, bet gan ieguvums!